Lilypie First Birthday tickers

2012. július 17., kedd

Ami eddig kimaradt


Nem is tudom, hol kezdjem. Nagyon elszoktam az írástól. Baromi nehéz visszaemlékezni ennyi hét távlatából, hogy mikor mi újat csinált vagy mondott. :(

Kezdjük az elmaradt eseményekkel:
Volt ugye egy húsvét, egy első locsolás. Nagyon szépen kis ingben kiöltözve ment az apával és a papával a rokonokat meglocsolni. Sajnos kép nem készült róla. :(

Aztán egy éves lett a mi kis örökmozgónk. Erről már tettem fel képet. Nagyon tetszett és ízlett neki a torta és hogy belenyúlhatott. Az ajándékok nem hatották meg. Igazából csak az a jó játék, ami nem játéknak van kitalálva. :) Kevés olyan játék van, amivel szívesen játszik. Ha leül játszani, az abból áll, hogy kidobálja a játékokat a játékos dobozból. Egyet-kettőt azért megvizsgál, megrázogat, de aztán félredobja. A formabedobálót már 1-2 hete kezdi rendeltetésszerűen használni. Elég nehéz még beletalálni a lyukakba a formákkal, de kitartóan próbálkozik.

Megtörtént az első medencézés a mamáéknál a nagy kerti medencében. Először üvöltött, mikor bevittük magunkkal, de aztán feloldódott. Erről majd teszek fel képet. Kíváncsi leszek a strandon hogy fog viselkedni.

Mozgásfejlődés:
Az utolsó koragondozáson április 6-án voltunk. Vért már nem vettek tőle, a vasa rendben van. Már csak akkor kell visszamennünk, ha már önállóan megy. Ekkor azt mondta a doktornő, hogy ha eddig nem mászott a gyerek és már feláll meg kapaszkodva totyorog, akkor már nem is fog mászni. Hát, tévedett. Azt hiszem április vége felé kezdett el stabilan mászni. Azóta már 1-2 lépést tesz önállóan, kapaszkodás nélkül is.

Fogacskák:
Amikor apa áprilisban elment néhány napra Németországba dolgozni, persze, hogy akkor indultak útnak a felső középső fogacskái. Sokat szenvedett értük és nem mindennapi módon törtek át a fogacskák. Az egyiknél elesett az állókában és ahogy összekoccant az alsó foga a felsővel, úgy törte át a fog az ínyt, még vérzett is neki. A másiknál meg a dohányzóasztalt fejelte le az állával, és így koccant össze szintén az alsó foga a felső ínyével. Májusban további kettővel bővült fogainak száma, ezek az alsó két foga mellé jöttek. Így jelenleg már 8 foggal büszkélkedhet.

Beszédfejlődés:
Rengeteg mindent mond már. Nehéz is összegyűjteni, hogy miket.
A kutya az „vau-vau”. Régóta mondja már, hogy ”deje” (gyere). Az első szavai egyike volt a „pápá”. Mondja még a „mama”, „papa”, „apa” szavakat. Nagyon tetszik neki a „jeje” (jegye), ezt az anyajegyekre mondja. A békát „keké”-nek hívja. Néha monja még a cicára, hogy „cicc” és a virágra, hogy „ci”. Nagyon aranyosan a labdát „deje”(gyeré)-nek hívja. Mondogatja mikor leül, hogy „csüccs”.
Időnként mond 1-1 addig nem használt szót, mint például: „kucs” (kulcs) vagy „gaiga” (karika), de ezeket aztán nem használja többet. Mintha azt akarná tudatni, hogy ezt is tudja, csak nem akarja mondani.
Mikor rámutat valamire amit szeretne, azt mondja „vá”.
Egyik kedvenc dala az Old Mc’donald had a farm. Énekli belőle, hogy „iá-iá”.

Növögetek:
Az első szandálját azt hiszem áprilisban vettük, ekkor a lába 20-as volt. Mostanára látom, hogy már mintha kellene a nagyobb. Azt hiszem, egy 21-es kiscipőre még beruházunk, de aztán 22-estől 30-ig rengeteg cipőt „örökölt” az unokatesóktól.
Sokmindent felér már, így vigyáznunk kell és elpakolni előle. Minden érdekli és mindennel szeretne játszani. Viszont még mindig nehéz megértetni vele, hogy miért nem szabad. :(


Étkezések:
Imád enni, de már válogat. Reggel és este még tápszert kap. Szívesen kóstolgatja az idénygyümölcsöket. Illetve mindent, amit mi eszünk. Pohárból még nem tud egyedül inni, de már tudja mire való.
A kedvenc „játék” jelenleg a porszívó. Már nem fél tőle, ugyanakkor mindennel aminek zsinórja van brümmög és porszívózik. Vicces helyzetek adódnak belőle. Az még hagyján, hogy a kádban a zuhanyrózsával, a mamáéknál a slaggal, de hogy a doktornéni vizsgálójával is nekilát brümmögni az hihetetlen.

Betegségek:
Az első betegsége május közepén volt. Valami hurutos köhögéses. A második július elején, még most is tart. Száraz köhögés és nátha. Elég érdekesen kezdődött. Az unokatesója kipöttyösödött és belázasodott. Majd Zalánon is megjelentek a piros pöttyök, de a doktornő ekkor még meleg kiütésre gyanakodott, mert nem viszketett és nem volt lázas. Néhány nap múlva Zalán is belázasodott és köhögni kezdett. Ekkor már mondta a doktornő, hogy a kiütések is valószínűleg a vírus mellékhatása voltak. Jelenleg is lábadozik szegénykém. Szerencsére már nem lázas.

Szociális fejlődés:
A gyerekekkel barátságos. Kb. 2 hete voltunk egy barátnőmmel és a hasonló korú kisfiával játszótéren Zalán nagyon barátságos volt vele és szívesen játszott. A szemészeten, a folyosón van egy műanyag ház, ott játszott a várakozó gyerekekkel. Alig bírtam hazavinni. :)

Alvási szokások:
Alvási szokásai, eléggé változóak. Jelenleg este 9 előtt nem tudom elaltatni, inkább fél 10 mire alszik. Reggel pedig 8- fél 9 körül ébred. Napközben egyszer alszik délután, kb. fél 1- 1 órától 3 óra körülig. Hol korábban kel, hol meg később. Délutáni alvás nem zökkenőmentes, van, hogy többször felébred és vissza kell altatni. Még mindig a fotelben ülve altatom, ez elég kényelmetlen, tekintve, hogy már nagyfiú (magas). Ki kellene találni valami más módszert az altatásra.

Július elején fodrásznál jártunk. Családi hajvágást „rendeztünk”. Nagyon sajnáltam levágatni a kis fodros-bodros haját, de muszály volt a meleg miatt. Néhány göndör fürtöt azért eltettünk emlékbe. De már most ahogy nő a haja látszik, hogy göndörödik, úgyhogy nem kell sokat várni és újra fürtös lesz.

Az elmúlt hét péntekén, szemészeten voltunk, mert a háziorvos doktornő szerint Zalánnak a bal szeme befelé áll, mintha kancsalítana. A szemész doktornő nem talált eltérést, szerinte párhuzamosak a szemei, de mivel mindkét nagymamájának volt gyerekkorában kancsalsága, egyiküknek műtötték is, ezért további vizsgálat szükséges. Augusztus 10-én megyünk vissza, de előtte 3 napig csepegtetni kell majd Zalán szemébe, hogy kitáguljon a pupillája. Reméljük nem lesz semmi baj, nem találnak semmi eltérést.

Augusztus 18-27-ig nyaralni készülünk. Kíváncsi vagyok hogy fog neki tetszeni, biztosan jól fogja érezni magát. :)
Copyright © 2010 Zalánságok | Design : Noyod.Com | Icons by: FastIcon.com